Contacteer ons
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Tip 1 – De windows toets

Tip 1 – De windows toets

Op toetsenborden van computers die Microsoft Windows gebruiken, vindt u meestal een Windows-toets met het gekende ‘Windows-vlaggetje’, links beneden naast de spatiebalk en de alt-toets.

De meeste gebruikers weten wel dat ze met deze Windows-toets het startmenu kunnen openen en sluiten. Er zijn echter nog heel wat handige functies via de Windows-toets beschikbaar. Gebruikt u ze al?

Druk simpelweg de toets met het vlaggetje in combinatie met één van onderstaande toetsen om bepaalde functies sneller en efficiënter uit te voeren.

Succes!

De ‘Windows toets’: zo zet u Windows naar uw hand

De indeling van uw scherm aanpassen via de Windows-toets

vlag + D Breng uw bureaublad naar de voorgrond zonder elk venster apart te minimaliseren. Voer de combinatie tweemaal in om opnieuw de vorige toestand te tonen (als u ondertussen geen andere toepassingen hebt geopend).
vlag + M Minimaliseer alle toepassingen (gelijkaardig aan ‘vlag + D’, maar u kunt niet terug naar de vorige toestand).
vlag + pijltjes Wijzig de schermpositie (gewoon, linkerkant, rechterkant, gemaximaliseerd, rechtsboven, linksonder, …) van de actieve toepassing door de verschillende pijltjestoetsen te gebruiken (terwijl u de vlag ingedrukt houdt).
vlag + L Geef het vergrendelscherm weer. Deze functie is vergelijkbaar met de ‘lock-toets’ van uw smartphone. Erg handig als u plots wordt weggeroepen en u niet het risico wilt lopen dat iemand anders aan uw gegevens kan. Ook handig als uw bureau gepoetst wordt en u wilt vermijden dat er door het reinigen van uw toetsenbord of muis allerlei zakenmislopen.

Programma’s openen via de Windows-toets

vlag + E Open Windows Verkenner.
vlag + S Open het scherm ‘zoeken’ (het scherm dat u normaal te zien krijgt door op de taakbalk op het icoontje met het vergrootglas te klikken).
vlag + R Open het venstertje ‘uitvoeren’, waarmee ervaren gebruikers snel gekende programma’s kunnen starten.
vlag + N Voeg een losse notitie toe in OneNote.
vlag + 1- 0 Bij deze combinatie komen de toetsen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0 op uw alfanumerieke klavier overeen met de volgorde van de programma-icoontjes op uw taakbalk. Voer een specifieke combinatie in om het bijhorende programma te openen.
vlag + I Open ‘Instellingen’ (algemeen).
vlag + U Open ‘Instellingen’ (gebruiker).
vlag + F Open de feedback hub.

Speciale functies starten via de Windows-toets

vlag + P Open het snelmenu ‘projecteren’. Hier kunt u kiezen of u een projector als extra beeldscherm wilt gebruiken, of als kopie van wat u zelf op uw scherm ziet.
vlag + W Start de Windows INK werkruimte.
vlag + G Start de Game Modus.

Basishandelingen verrichten zonder muis via de Windows-toets

vlag + T Selecteert de eerste taakbalkknop zodat u er met de pijltjes doorheen kunt bladeren. Handig als uw muis het even niet meer doet!
vlag + X Met deze combinatie opent u hetzelfde menu als wanneer u met de rechtermuisknop op de startknop zou klikken.
vlag + B Toetsbesturing van de ‘systeembalk’.

Vragen of interesse?

Vond u dit artikel over de ‘Windows’-toets interessant en heeft het u geholpen? Bedankt om het artikel met uw netwerk te delen!

Heeft u nog verdere vragen over Windows of onze software-oplossingen op maat? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Blijf op de hoogte

Wilt u meer van dit soort artikelen lezen? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief. U ontvangt dan een overzicht van onze laatste artikelen in uw mailbox. Alvast bedankt en veel succes!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.